TV & Film

Jan Guillou”Det sista jag gör i livet”

DokumentÀr för K-special / SVT, som visar en i mÄnga stycken ny sida av Jan Guillou, sÄrbar, tvivlande och inte fullt lika kaxig och sjÀlvmedveten som vi Àr vana vid.

Har under ett Ă„r följt Jan Guillous arbete med under processen med boken. Dels berĂ€ttar Jan Guillou om hur han har utforskat sin egen slĂ€kthistoria. Dels fĂ„r vi följa med bakom kulisserna och se hur en bĂ€stsĂ€ljare blir till – och hur den sĂ€ljs.

Filmen fĂ„ngar skaparvĂ„ndorna och samarbetet med förlĂ€ggaren och hustrun Ann-Marie Skarp. Hur de lĂ€gger upp en strategi, bearbetar bokhandlar och reser runt i Sverige. Och – i filmens slutscen – fĂ„r vi vara med nĂ€r Jan Guillou tar del av recensionerna av Brobyggarna.

SĂ€ndes i  SVT2 fre 14 okt 2011 kl 20.00

SVT2 sön 16 okt 2011 kl 12.00

SVT2 tis 18 okt 2011 kl 22.45

Recensionsklipp om Guillou dokumentÀren:

”Filmen lyckades verkligen komma nĂ€ra och skildra deras förhĂ„llande, och Ă€ven hur skarp Skarp Ă€r.”  Maria NĂ€slund, Expressen.

”JA! NĂ€rgĂ„nget portrĂ€tt dĂ€r den store skriftstĂ€llaren Ă€ven visade sig vara en utmĂ€rkt skĂ„despelare.” Fredrik Virtanen, Aftonbladet.

Jag har just sett programmet om Guillou.Det var nĂ„got av det bĂ€sta jag sett pĂ„ mĂ„nga Ă„r. Tittarkommentar, Britt i Göteborg

 

Guilloutrailer i mappen (finns varianter pÄ youtube ocksÄ)

 

”Leva Livet lĂ€nge”

 

DVD-film pÄ uppdrag av bl.a. ABF, PRO, VÄrdförbundet, Reumatikerförbundet m.fl.

 

DokumentÀrfilm om Steinar och hans liv. Han inser hur hans kroniska sjukdom prÀglat relationerna, men ocksÄ hur han sjÀlv kunnat pÄverka och forma sitt liv till nÄgot bra.

Det handlar om livet, Äldrandet, döden och stÀller frÄgan,

vad Àr egentligen att leva ett bra liv lÀnge?

 

I det mer faktainriktade bonusmaterialet intervjuas forskare kring tre förhÀrskande myter om den svenska Älderdomen.

Myten om:

‱ att Ă„ldras Ă€r nĂ„got negativt? (5 min),

‱ att Ă€ldrevĂ„rden har blivit allt sĂ€mre? (5 min)

‱ att sex Ă€r inget för Ă€ldre? (6 min)

 

Mer info och bestÀllning via www.levalivetlange.nu

 

 

OBS : trailer Leva livet lÀnge

http://youtu.be/wVADXGjmABA

 

“NĂ€rhet, kĂ€rlek och relationer”, dokumentĂ€rfilm bestĂ€lld av PSO, Reumatikerförbundet och RMT.

 

NÀra relationer och kÀrlek, Àr för de allra flesta livets mening.

Vi vill leva nÀra, men detta sjÀlvklara Àr samtidigt ocksÄ sÄ komplext och svÄrt. Duger jag? Vem vill leva med mig? Hur fungerar jag i förhÄllande till familj, vÀnner och arbetskamrater?

Att fÄ en kronisk sjukdom gör inte detta enklare.

Det Àr inte enbart andras fördomar och attityder som inverkar pÄ utsikten till ett bra liv. Den egna upplevelsen och möjligheterna att bearbeta sin livssituation Àr ocksÄ av stor betydelse för en hög livskvalitet.

I denna dokumentĂ€rfilm fĂ„r ni möta mĂ€nniskor i tre olika faser i livet – singeltiden, förĂ€lskelse, tvĂ„samhet och att leva i familj med barn frĂ„n olika Ă€ktenskap.

De medverkande delar modigt och generöst med sig av sina livsinsikter och erfarenheter. Vi fÄr följa dem, deras anhöriga och partners Ànda in i det allra mest intima.

Pris 200 kr, bestÀlles via: www.skantzdistribution.nu

 

 

”PĂ„ egna ben” dokumentĂ€r för SVT.

Dansgruppen “PĂ„ egna ben” i Stockholm bestĂ„r av ungdomar med intellektuella funktionshinder som dansar sĂ„ publiken skrattar och grĂ„ter. De upptrĂ€der bland annat för politiker och pĂ„ Nalen med professionella jazzmusiker. Det handlar om fantastiska, vilda förestĂ€llningar som gör att det hĂ€nder saker bĂ„de med publik, musiker och dansare. “EfterĂ„t kĂ€nde jag mig som en rikare mĂ€nniska”, sĂ€ger de som fĂ„tt uppleva förestĂ€llningen. För gruppens medlemmar har dansen ocksĂ„ en terapeutisk effekt för att den ger de som saknar ett gĂ€ngse sprĂ„k en möjlighet att uttrycka sig.

Pris 500 kr, bestÀlles via Filmcentrum.

 

”Ett hopp för knĂ€artros” – enkla övningar för dig med artros i knĂ€na.

 

KnÀartros Àr mycket vanligt, sÀrskilt bland Àldre men förekommer Àven hos personer i 30-ÄrsÄldern. MÄnga kÀnner sig uppgivna nÀr vÀrken i knÀna börjar och tror sig vara hÀnvisade endast till vÀrktabletter. Det hÀr materialet visar att det finns mycket du sjÀlv kan göra för att lindra smÀrtan.
DVD:n innehĂ„ller filmade basövningar som Ă€r lĂ€mpliga för dig som har artros i knĂ€na. Med hjĂ€lp av instruktioner frĂ„n en sjukgymnast visar tvĂ„ personer fyra övningar med varierande svĂ„righetsgrad. Övningarna Ă€r utformade för att passa bĂ„de Ă€ldre och yngre. VĂ€lj den övning eller de övningar som du tycker bĂ€st om och gör dem till en dagliga vana.

Pris 75 kr, bestÀlles via www.skantzdistribution.nu

 

 

 

Klicka hÀr för fler recensioner om tidigare TV-produktioner :

 

 

“I min vĂ€rld Ă€r musik mer intressant Ă€n matlagning, men det var mycket roligare att se TV 4ÂŽs sĂ€ndning frĂ„n Årets Kock 2006 igĂ„r, Ă€n Grammisgalan. Proffsig produktion, engagerad publik och en bra blandning mellan allvar och skoj”   Erik Ohlsson, Östgöta Correspondenten.

” Årets Kock i TV 4 har blivit ett bra TV-program. Det Ă€r snyggt presenterat i en intensivt cool loungekĂ€nsla, men inte utan vĂ€rme. Flera tittarvĂ€nliga moment finns: direkta och enkla tips frĂ„n kockarna, roliga presentationer av de tĂ€vlande…och dĂ„ fĂ„r vi se Aujalays barn göra potatisplĂ€ttar. Rart.”                                         Ulrika Svensson, AB.

“Direkt supersmart Ă€r det att lĂ€gga tid pĂ„ att visa upp den vanliga svenska familjen som fĂ„tt Ă„ka till Etiopien och trĂ€ffa sitt fadderbarn. Det Ă€r roligt att följa dem, och det Ă€r en direkt bekrĂ€ftelse att deras och alla andra faddrars insats gör nytta”                              Ulrika Svensson, AB.

“Norra Magasinets reportage om tonĂ„rsĂ€ktenskap inom vissa tonĂ„rsfamiljer var imponerande. Reportern Lotta Hellman rörde sig i ett minfĂ€lt av fördomar men lyckades hitta det skrĂ€mmande utan att spela rasister i hĂ€nderna.”                               Lars Björklund, Expressen.

“Och stackars de arbetssökande som utsĂ€tts för personlighetstest innan de anstĂ€lls. Det Ă€r senaste larvet inom nĂ€ringslivet och redovisades i ett bra reportage av Lotta Hellman i Norra Magasinet.”                                        Ingegerd Ekstrand, AB.

“Mest spĂ€nnande under mĂ„ndagskvĂ€llen var Ă€ndĂ„ varken EU eller psykopater utan Norra Magasinets granskning av personlighetstester. Förbluffande mĂ„nga av testföretagen berĂ€ttade öppenhjĂ€rtligt om sina mer eller mindre bisarra tester. Sjunger du eller visslar utan anledning? Blir du sorgsen nĂ€r vinden viner? Den typen av frĂ„gor kan avgöra vem som fĂ„r chefsjobb i företag och organisationer.”                            Maria Rydhagen, Expressen

“Reportaget om Sten Rosenberg som blev pappa till tvĂ„ smĂ„ pojkar nĂ€r hans syster och svĂ„ger dog, var oerhört starkt. Ett kĂ€nsligt Ă€mne behandlat med kĂ€rlek, respekt och journalistisk nĂ€sa”                           Gunnar Nordgren, Expressen

“Det mest suverĂ€na reportage som gjorts av svensk TV Ă€r nog Kalla Faktas om Cenneth, den grove brottslingen som rikskriminalen samarbetar med för att Ă„terfĂ„ stulna tavlor…”                                             Kerstin Hallert, SvD

“Reportaget om konstsvindleriet var en imponerande journalistisk prestation, byggd pĂ„ gedigen undersökande verksamhet. BerĂ€ttelsen om Cenneth var lysande TV”                                                 Asa Moberg, AB

“Ett sjĂ€lvlysande portrĂ€tt och lyckligt portrĂ€tt av den gravt cp-skadade filmregissören Lars Mullback som med vilja och begĂ„vning brutit ner alla barriĂ€rer av motstĂ„nd och som nu stĂ„r fĂ€rdig att göra sin första lĂ„ngfilm för SF. Det var ett fantastiskt portrĂ€tt av en fantastisk person. Och man tillĂ€ts tĂ€nka att Ă€ven Sverige Ă€r fantastiskt, dĂ€r detta rĂ€tta och goda kan hĂ€nda mitt i allt som Ă€r orĂ€tt och galet”         Leif Furhammar, DN