DokumentÀrfilmen Talaren

A self made man

Hans regissör sĂ€ger att han Ă€r talanglös men idag Ă€r han Sveriges mest anlitade förelĂ€sare, med 200 framföranden per Ă„r. Och tre gĂ„nger utsedd till Årets talare.

Han heter Olof Röhlander och Ă€r en handelsresande i drömmar. En mental trĂ€nare med budskapet och egna boken ”Det blir alltid som man tĂ€nkt sig”. För fem Ă„r sen lĂ€t han trycka upp löpsedlar om sig sjĂ€lv med rubriken: Ӂrets talare” och gjorde egna tidningsomslag med sig sjĂ€lv pĂ„ framsidan. Han lyckades och nu Ă€r han redo för nĂ€sta mĂ„l; Broadwayscenen och en internationell publik.

Hon Ă€r en av hans 80 000 fans, Anitha Leidefors frĂ„n Kvillsfors, nedbruten efter sjukdomar och trafikolycka. För henne Ă€r hans ”peptalk” allt och det Ă€r till Olofs budskap hon sĂ€tter sitt sista hopp.

DokumentÀren Talaren handlar om ett möte mellan en lÀromÀstare och hans lÀrjunge, om tvÄ mÀnniskor som lever helt olika liv. Men det Àr Àven en film om vÄr tid och vÄrt sÀtt att hantera vÄra livsval. PÄ mÄnga arbetsplatser sprids hans budskap om att tÀnka sig till framgÄng. Förr gick vi i kyrkan eller sÄg vissa ledande politiker som stora talare, idag Àr det förelÀsare som Olof Röhlander.

FrÄgan Àr om det alltid blir som man har tÀnkt sig? Kommer Olof att lyckas pÄ Broadway, trots att hans förelÀsnings regissör sÀger att han Àr talanglös? Och blir Anitha verkligen hjÀlpt av Olofs lÀra?

Talaren Àr producerad av dokumentÀrfilmaren Lotta Hellman tillsammans med klipparen Magnus Ader Berg och fotografen Anders Kronborg. Originalmusik av Anders Niska och Klas Wahl.

SĂ€ndes i SVT2, 3 oktober, 2013.