Talaren

A self made man

Hans regissör säger att han är talanglös men idag är han Sveriges mest anlitade föreläsare, med 200 framföranden per år. Och tre gånger utsedd till Årets talare.

Han heter Olof Röhlander och är en handelsresande i drömmar. En mental tränare med budskapet och egna boken ”Det blir alltid som man tänkt sig”. För fem år sen lät han trycka upp löpsedlar om sig själv med rubriken: ”Årets talare” och gjorde egna tidningsomslag med sig själv på framsidan. Han lyckades och nu är han redo för nästa mål; Broadwayscenen och en internationell publik.

Hon är en av hans 80 000 fans, Anitha Leidefors från Kvillsfors, nedbruten efter sjukdomar och trafikolycka. För henne är hans ”peptalk” allt och det är till Olofs budskap hon sätter sitt sista hopp.

Dokumentären Talaren handlar om ett möte mellan en läromästare och hans lärjunge, om två människor som lever helt olika liv. Men det är även en film om vår tid och vårt sätt att hantera våra livsval. På många arbetsplatser sprids hans budskap om att tänka sig till framgång. Förr gick vi i kyrkan eller såg vissa ledande politiker som stora talare, idag är det föreläsare som Olof Röhlander.

Frågan är om det alltid blir som man har tänkt sig? Kommer Olof att lyckas på Broadway, trots att hans föreläsnings regissör säger att han är talanglös? Och blir Anitha verkligen hjälpt av Olofs lära?

Talaren är producerad av dokumentärfilmaren Lotta Hellman tillsammans med klipparen Magnus Ader Berg och fotografen Anders Kronborg. Originalmusik av Anders Niska och Klas Wahl.

Sändes i SVT2, 3 oktober, 2013.